Новини

Ако искаш да съсипеш един бранш - субсидирай го


Субсидирането е най-евтиният начин да придобиеш, контролираш или унищожиш един бранш защото:

 

 

  1. По-евтино е от изкупуването на контролен или значим дял от бранша.
  2. Първият ефект, който субсидирането създава на пазара е, че го „изкривява” и всеки, който не получава субсидии е принуден да го напусне. Така в бранша остават не най-конкурентните, а тези които са се доредили до субсидия.
  3. Следващият ефект е, че много бързо, конкуренцията, макар и изкривена принуждава фирмите да ограничат печалбата от дейността си единствено в рамките на субсидията. Водещи пазарни фактори като качество на продукта или услугата, отстъпват място на  непазарни, като това дали отговаряш на условието за получаване на субсидията. Това директно отстранява най-важният фактор на пазара – купувача (клиента). Искаш – неискаш, купуваш – некупуваш, инвеститорът си получава субсидията, но не защото произвежда добра стока, а защото отговаря на условията за субсидия. Това, аз наричам: „Ефекта на пластмасовия домат”. Няма никакво значение дали е вкусен или евтин, защото производителят реализира печалба от субсидията, още преди да го е предложил на пазара. Често дори му е по-изгодно да го изхвърли, вместо да прави разходи за доставка до купувача.
  4. Следващият ефект настъпва тогава, когато умението да произвеждаш качествена стока, критично е отстъпило място на  умението да отговаряш на условията за субсидия. Тогава вече, производителят е изцяло „в ръцете” на този от когото зависи субсидията и дори и малка промяна в „условията” обикновено е съкрушителна за инвеститора, който макар и да е работил в изкривена пазарна среда, е инвестирал реални капитали в дейността си. От този момент нататък, след като основните пазарни фактори като купувачите, качеството на стоката и ноу-хау на производство, вече са „извън играта”, остава единствено капризът на институциите и донорът на субсидията да решат съдбата на целия бранш. Само че, институциите са много по-зависими от общественото мнение (популизма) отколкото от пазарните закони, съдбата на някакъв си бранш, или пък отделен инвеститор. Донорът пък изначално има съвсем друг интерес, обикновено противоположен на интересите на инвеститора.
К.Г. - Бългериан Енерджи ЕООД