Новини

За BGinfoNEWS.com: Какво да очакваме от новия отоплителен сезон

Какво да очакваме от новия отоплителен сезон? Как се движат цените на енергоносителите спрямо миналата година?

Това, което направи силно впечатление това лято е, че нямаше драстичен спад на цените на твърдите горива,както предходни години извън отоплителния сезон. За въглищата, екобрикетите и пелетите това може да се обясни с факта, че през миналия отоплителен сезон бяха реализирани почти всички произведени и внесени количества, което показва, че пазарът е „гладен” и доставчиците не виждат смисъл да намалят цените дори и извън сезона. Защо се получи така при дървата за огрев обаче, за мен си остава мистерия, при положение, че бе въведена забрана за износа им, а по неофициална информация добивът им не само, че не е спаднал, но се е увеличил. Спекулативно задържане на цената също не е обяснение, защото още през пролетта складовете бяха препълнени, а новодобитите количества се прибират почти веднага от сечищата и явно изчезват някъде по трасето...

Потреблението на природен газ за отопление следва европейския тренд на постепенно свиване, като в България това се случва по-бавно, благодарение на новоприсъединяващите се битови потребители.Сериозни изненади в цената обаче не се очакват, защото в сектора няма реална конкуренция. По подобен начин стои въпросът и с течните горива. Ако можем да говорим за някакви новини в сектора, това са увеличаващото се търсене на автоматизирани всегоривни котли, които позволяват голяма гъвкавост за използваното гориво, което е голям плюс за ползвателите им. Всъщност, с по-голяма или по-малка степен на автоматизация, те могат да работят на всякакво твърдо гориво. Често към тези инсталации се добавят и слънчеви колектори за подпомагане на отоплението. Имаше известен спад в търсенето на слънчеви колектори през последните години, но благодарение на някои нововъведения, те отново са на мода. Друга интересна тенденция е, че отоплението на ток има все повече привърженици, благодарение на новите високо ефективни електроуреди. Преди 7-8 години, много експерти го бяха отписали като неперспективно, а към днешна дата се оказва, че има огромен потенциал за развитието му.

Относно държавните и общински ТЕЦ-ове, там няма какво да се коментира, защото те отдавна не работят на пазарен принцип и всякакви икономически прогнози за развитието им са безпредметни.Те са един тумор на пазара, който за щастие е в ремисия.

 

            Студена ли ще е тази зима?

 

Ако се съди по мащабите на дърводобив в България, чака ни мини ледников период.

За BGinfoNEWS.com